GlyttLab 1.0

GlyttLab 1.0 är ett samarbete mellan Slimminge Konsthall och ”I ur och skur Tårtans förskola” som ligger mitt i byn.

Medverkande är de nio äldsta barnen (5-6 år) och projektet inleddes en torsdag våren 2012 då ungarna kom på studiebesök och kikade på den då pågående utställningen med Helga Holméns storskaliga måleri. Några veckor senare startade GlyttLab (glyttar = barn på skånska) med att barnen fick göra arbetsplatsen till sin. Färger blandades av barnen själva i generösa mängder på papptallrikar, späddes och målades på väggar, golv och tak.
Med reviret, så att säga, inpinkat kunde vi veckan efter koncentrera oss på bilder skapade av kritor och vattenfärg.

Syftet med projektet är att komma bort ifrån sött, jämnt, lagom och förhoppningsvis få barnen att känna att alla kan och får skapa och ta ut svängarna.

I spetsen för gänget finns barnskötare Anna Svensson som tillsammans med barnskötare Edyta Johansson under en månads tid promenerat med barnen från Tårtan till Konsthallen varje torsdag under projekttiden.
Tårtan/Konsthallen samarbetade för första gången i påskas då vi deltog i Slimminge Konst & Kulturrunda. Tårtan hade då öppet hus och både barn, personal & några inbjudna konstnärer visade upp sina verk för besökarna.

Själva projekttiden består av fyra torsdagsförmiddagar. Sista tillfället – 14 juni – avslutas med vernissage. Vernissaget kommer självfallet sist eftersom det är först då som vi är färdiga och vet ”vad det blev”.

Arbetsförmiddagen har ungefärligen bestått av
1. Inledning
2. Eget arbete
3. Fikapaus
4. Eget arbete för de som vill
5. Avslutning

 

Nedan lägger vi upp bilder från våra träffar, vartefter.

Här är alla ungarna under studiebesöket innan projektet startade. Trädgården kring konsthallen rönte också stort intresse! :-)
Foto: Tårtan

 

 

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes